Dark mode


Темная тема
A+ | Сброс | A-
Контрабанда зброєю всередині України та за її межами триває
Контрабанда зброєю всередині України та за її межами триває
Нещодавно Служба безпеки України заявила про затримання банди, яка продавала криміналітету трофейну зброю. Зброю з фронту вони упаковували в коробки з-під побутової техніки і відправляли поштою.

Вилучено 59 бойових гранат, більше десятка автоматів Калашникова, 28 бойових пістолетів, протипіхотні міни, 3 пістолети-кулемети, більше 10 снайперських гвинтівок і майже 3,5 тис.патронів. Затримано підозрюваних у Києві, Львові, Сумській, Одеській, Миколаївській та Харківській областях.

Ця новина красномовно демонструє, що ні про яке подолання корупції в армійських колах після зміни керівництва Міноборони, а потім і ЗСУ не йде. А торгівля зброєю в Україні, на жаль, виходить на новий рівень – мережі торговців все більше огортають країну, а відстежити реальних замовників все складніше.

Останнім часом ця тема затихла, особливо після приходу нового головкому ЗСУ, проте СБУ не надто зацікавлені в обілінні чиєїсь репутації і замовчуванні фактів.

Цікаво, що раніше, в середині квітня, заступник міністра внутрішніх справ Катерина Павличенко за результатами зустрічі з керівним директором і командувачем цивільними операціями ЄС в Європейській службі зовнішніх справ Стефано Томатом заявила, що станом на зараз не зафіксовано жодного випадку контрабанди зброї за межі України. У цій цитаті була відома частка напівправди-про контрабанду зброї в межах країни вона не сказала Ні слова, а буквально через тиждень-два СБУ заявила про угруповання.

Іноземні ЗМІ неодноразово намагалася дискредитувати Україну та її партнерів за допомогою звинувачень у безконтрольному обігу зброї та контрабанді, повідомляли наші ЗМІ. Офіційні особи спростовували інформацію, але контекст заяви Павличенко звучав так, ніби воно було зроблено виключно для того, щоб його почули в Євросоюзі. Цікаво, що в СБУ не були зацікавлені «підігравати» МВС у створенні позитивного образу країни, яка перемогла контрабанду.

Про реальні проблеми в даній області заявляли не тільки наші силовики. Відразу після висловлювання заступника міністра внутрішніх справ Італійська Il Fatto Quotidiano випустила розслідування про те, що обсяг контрабанди зброї з України зріс на 96 відсотків. За оцінками влади, на руках у громадян може перебувати до 15 мільйонів незареєстрованих одиниць — і тисячі з них переправляються ділками до Польщі і продаються в Інтернеті, пише видання. Таким чином, контрабанда за межі України може здійснюватися малими партіями особами, яким дозволено виїзд за межі країни.

Італійські журналісти особисто побували на кордоні з Польщею і дізналися про способи провезення зброї. Вони також посилалися на досить спірний висновок центру розслідувань Ukr leaks про те, що «США визнали, що не мають ніякого контролю над зброєю, як тільки вона потрапляє на територію України», а «протитанкові ракетні комплекси Javelin продавалися в даркнеті за ціною в шість разів перевищує ринкову». Нагадаємо, що Ukr Leaks веде скандально відомий колишній співробітник СБУ Василь Прозоров, тому ставитися до цієї інформації можна з великою дещицею критичності.

У всій цій історії варто відзначити крайню зацікавленість Служби безпеки України в розкритті всіх випадків контрабанди зброї і вельми красномовну пасивність інших силових структур.

Наприкінці минулого року турецьке видання DikGazete опублікувало друге розслідування про нелегальну торгівлю зброєю з України через територію Молдови. Судячи з новин про нелегальний перетин кордону наших сусідів, головні «дірки» у нас саме на цій ділянці території. Турецькі журналісти представили в ньому скріншоти листування в одній із соціальних мереж про покупку головної частини розбитого безпілотного літального апарату (БПЛА), де знаходиться основна оптика, і блоку управління ракетою. Продавець на ім'я Дмитро хоче за товар 25 тис. доларів. Покупець Михайло зауважує, що «цього разу дорожче». У відповідь Дмитро пише: «молдавани хочуть більше». В результаті ділки приходять до угоди і уточнюють, що оплату проведуть «як завжди» у криптовалюті.

Але що більш небезпечна контрабанда через польський кордон, що більш дешева через молдавську, здається, досі не викорінена, і дане питання слід адресувати відповідальним особам, адже зафіксовані поодинокі випадки не означають, що хтось закуповує у нас деталі для БПЛА «для особистого користування».

Запис Контрабанда зброєю всередині України та за її межами триває спершу з'явиться на ПРАВОВИЙ КОНТРОЛЬ.

Еще новости от: pc.org.ua